Black Beard Algae BBA

Descriere. De cele mai multe ori aceasta alga creste pe marginile frunzelor plantelor cu un ritm de dezvoltare lent, pe decoruri si chiar si pe echipamentele din acvariu. De asemenea, uneori aceasta se dezvolta si in zonele cu curenti puternici din acvariu. Acest tip de alga creste in smocuri de circa 0.5 cm inaltime.Cauzele aparitiei. In acvariile intens luminate, prezenta acestei alge este semnul lipsei de CO2 sau a fluctuatiei nivelului acestuia. In acvariile slab luminate, aceasta apare adesea in urma schimbarii nivelului de CO2 din apa.

Indepartarea ei. Intr-un acvariul intens luminat este nevoie de o marire a nivelului de CO2 din acvariu si/sau de o imbunatatire a circulatiei apei in jurul plantelor. Pentru inceput este bine sa periati sau sa taiati cat mai multe smocuri puteti manual. Cresteti treptat nivelul CO2 pana la o valoare de 30ppm sau chiar mai mare, dar fiti cu ochii pe pesti pentru a observa daca acestia respira greu. Pentru a impregna o miscare cat mai mare la suprafata apei si pentru a exista o circulatie cat mai buna a apei in acvariu puteti apela la o pompa suplimentara. In cazul in care aveti un acvariu slab iluminat si care nu este dotat cu un sistem CO2 este mai bine sa nu faceti schimburi de apa repetate deoarece acestea nu vor face decat sa se dezvolte aceste alge.

Deoarece apa de la robinet contine deja o cantitate mai mare sau mai mica de CO2 dizolvat, introducerea acesteia in apa din acvariu poate duce la fluctuatii ale nivelului de CO2 din apa si implicit la o dezvoltare a BBA. Acest tip de alge raspunde mult mai repede decat plantele la fluctuatiile nivelului de CO2.

Pentru indepartarea acestei alge puteti apela si la SAE care par sa consume acest tip de alge. De asemenea o supradoza a suplimentelor pentru CO2 cum sunt Seachem Excel sau Easy Life Easy Carbo va ajuta la o indepartare definitiva a acestor alge.