Alge

Black Beard Algae BBA

Descriere. De cele mai multe ori aceasta alga creste pe marginile frunzelor plantelor cu un ritm de dezvoltare lent, pe decoruri si chiar si pe echipamentele din acvariu. De asemenea, uneori aceasta se dezvolta si in zonele cu curenti puternici din acvariu. Acest tip de alga creste in smocuri de circa 0.5 cm inaltime.Cauzele aparitiei. In acvariile intens luminate, prezenta acestei alge este semnul lipsei de CO2 sau a fluctuatiei nivelului acestuia. In acvariile slab luminate, aceasta apare adesea in urma schimbarii nivelului de CO2 din apa.

Citește mai departe: Black Beard Algae BBA

Blue Green Algae BGA

Descriere. BGA nu este de fapt o alga ci este o bacterie denumita cyanobacteria. Aceasta alga acopera totul cu o pelicula verde albastruie. Se indeparteaza usor manual, dar se dezvolta din nou foarte repede si produce un miros foarte urat. Cel mai adesea aceasta alga se dezvolta pe substrat, dar in special in partea din fata a sticlei unde primeste mai multe lumina.

Cauzele aparitiei. Cea mai importanta cauza a aparitiei acestei bacterii este nivelul scazut al nitratilor. Uneori apare in setup-urile noi care au lumina si amoniac la un nivel care sa favorizeze aparitia ei. Substraturile si filtrele murdare, dar si circulatia proasta a apei in acvariu pot fi o posibila cauza a aparitiei acestei alge in acvariul dumneavoastra.

Citește mai departe: Blue Green Algae BGA

Cladophora

Descriere. Cladophora este o alga verde filamentoasa ce are o textura aspra si uneori nisipoasa.

Cauzele aparitiei. Aceasta alga se dezvolta doar in prezenta fosfatilor (PO4). Este capabila sa se dezvolte foarte bine chiar si in conditii de lumina redusa Chiar daca este umbrita de frunzele plantelor, ea se va dezvolta in continuare insa dupa o perioada este posibil ca partile batrane sa fie acoperite de alge maro. Ca si sursa sa azot (N) foloseste amoniul (NH4) si azotitii (NO2), dar este capabila si de NR (Nitrogen reduction, transformarea NO3 in NO2). Cea din urma ii incetineste ritmul de dezvoltare, deoarece consuma multa energie in acest sens.

Citește mai departe: Cladophora

Algele maro

Descriere.Aceasta alga formeaza o pelicula vascoasa maro pe plante, substrat, sticla si chiar pe echipamentele din acvariu.

Cauzele aparitiei. De obicei aceasta alga se dezvolta in acvariile noi in care ciclul azotului nu a fost incheiat in intregime, iar azotul nu se transforma in timp util in nitriti, iar mai apoi in nitrati.Astfel concentratia de amoniac din apa este ridicata, lucru ce favorizeaza aparitia algelor maro.

Indepartarea ei. Aceasta alga poate fi aspirata sau stearsa de pe sticla cu o carpa moale.

Citește mai departe: Algele maro

Green Dust Algae GDA

Descriere. Aceasta alga se formeaza pe peretii acvariului dand un aspect de neclaritate sticlei. Uneori aceasta se dezvolta atat de mult incat nu se mai poate nici vedea in acvariu. Desi nu afecteaza plantele, aceasta alga strica foarte mult aspectul acvariului si lasa impresia ca acesta nu este ingrijit, ca este murdar.

Cauzele aparitiei. Cauzele aparitiei GDA sunt nivelul scazut al CO2 si al nutrientilor din apa. Un nivel scazut de NO3 si ridicat de PO4 creste riscul aparitiei. Aceasta alga apare in special in acvariile noi.

Citește mai departe: Green Dust Algae GDA

Green Spot Algae GSA

Descriere. Aceasta alga se dezvolta sub forma unor puncte mici verzi pe peretii acvariului si pe frunzele plantelor cu un ritm de dezvoltare mai lent.

Cauzele aparitiei. Nivelul scazut al fosfatilor (PO4) din apa duce adesea la o invazie a acestor alge. Nivelul scazut de CO2 sau o iluminare intensa pe o durata lunga de timp poate de asemenea sa contribuie la apritia punctelor verzi.

Citește mai departe: Green Spot Algae GSA

Apa verde

Descriere. Aceasta alga unicelulara face ca apa sa para incetosata. Uneori are doar o tenta verzuie, dar in unele cazuri situatia este atat de grava incat pare mai degraba o supa de mazare decat apa dintr-un acvariu.

Cauzele aparitiei. Cel mai adesea aceasta alga se datoreaza nivelului ridicat al amoniacului din apa. Poate fi doar o crestere brusca pe o perioada foarte scurta de timp care nu este detectata de testere. O alta posibila cauza a aparitiei ei este dezechilibrul dintre nivelul nutrientilor si/sau nivelul scazut al CO2 din apa.

Citește mai departe: Apa verde

Algele paroase

Descriere. Algele paroase sunt o denumire generala pentru larga paleta a algelor filamentoase. Majoritatea acestor alge sunt verzi si difera in lungime. Din aceasta categorie fac parte mai multe alge pe care le-am tratat separat in articolele de mai jos. ( Rhizoclonium, Oedogonium, Spirongyra, Staghorn)

Cauzele aparitiei. Cauzele aparitiei algelor paroase sunt multiple: de la niveluri scazute ale CO2 si ale nutrientilor pana la fluctuatii mari ale amoniacului din apa. Aparitia acestora nu are totusi nicio legatura cu excesul de fier, cum cred multi acvaristi.

Citește mai departe: Algele paroase

Rhizoclonium

Descriere. Aceasta alga creste sub forma unui strat de puf foarte urat si dezgustator.

Cauza aparitiei. Rhizoclonium apare cel mai adesea in acvariile neintretinute in care nivelul substantelor nutritive si al CO2 este foarte scazut.

Citește mai departe: Rhizoclonium

Oedogonium

Descriere. Oedogonium este o alga filamentoasa destul de scurta care de un aspect pufos, paros plantei.

Cauza aparitiei. Aceasta alga apare cel mai adesea in acvariile neintretinute in care nivelul substantelor nutritive si al CO2 este foarte scazut.

Citește mai departe: Oedogonium

Spirogyra

Descriere.Aceste alge verzi filamentoase sunt denumite si Spirongyra si nu apar in acvariile cu apa poluata, dar sunt amatoare de acvarii eutrofice, bogate in substante nutritive (fertilizanti lichizi, CO2 si lumina)

Sub microscop se poate observa cum cloroplastele sunt asezate sub forma de spirala. De aici provine si denumirea de Spirogyra.

Ea se dezvolta foarte rapid formand fire lungi care se incalcesc. Un lucru demn de luat in seama este acela ca aceste alge nu afecteaza plantele decat intr-o mica masura, acestea afectand mai mult aspectul acvariului.

Citește mai departe: Spirogyra

Staghorn

Descriere. Aceasta alga creste ca si niste ramuri mici sau ca si coarnele unui cerb. Culoarea acestora este in general neagra sau gri verzui avand o tenta rosiatica.

Cauza aparitiei. Cauzele aparitiei acestei alge sunt diverse. De obicei de vina pentru aparitia ei sunt cantitatea prea mica de CO din apa si/sau circulatia proasta a apei prin acvariu.

Citește mai departe: Staghorn